Brynäs landslagsspelare vill ha svensk revansch i Peking

Publicerad

På fredag invigs vinter-OS i Peking men redan dagen innan börjar allvaret för Damkronorna, som möter Japan i första matchen. Fyra av spelarna representerar Brynäs IF i SDHL.

Svensk damhockey har varit inne i en svacka och det var först efter kvalspel i fjol som OS-platsen säkrades. Senaste OS blev en besvikelse då Sverige hamnade näst sist i turneringen. En som var med redan då som sjuttonåring var backen Maja Nylén Persson.

– Resultatet blev väl inte vad vi ville så jag är revanschsugen, säger Maja Nylén Persson när SVT Gävleborg träffar spelarna innan avfärd till Kina.

”Magisk känsla”

Förutom Maja ingår backen Mina Waxin samt anfallsspelarna Josefin Bouveng och Emma Murén i laget.

– Det är en magisk känsla att få vara med hela vägen till OS, säger en förväntansfull Emma Murén.

Fem Brynäsdamer i andra landslag

Men det räcker inte med att Brynäs bidrar med fyra spelare i Damkronorna. Fem spelare är dessutom uttagna i andra landslag. Rosa Lindstedt och Lara Stalder kommer representera Finland respektive Schweiz. Och dessutom kan Brynäs landslagsspelare redan i gruppspelet räkna med att stöta på sina tre tjeckiska klubbkompisar.

– Det kommer bli lite speciellt men jättekul, menar Maja Nylén Persson.

Även Agnes Åker följer med

Eftersom ordinarie landslagsmålvakten Sara Grahn testats positivt för covid-19 har även Agnes Åker blivit uttagen som ersättare. Agnes Åker började sin hockeykarriär i Söderhamn men representerar numera Stockholmsklubben AIK. Både Sara Grahn och Agnes Åker har för övrigt tidigare spelat i Brynäs IF.

I klippet möter vi  Brynässpelarna innan avfärd till Peking och hör om deras förhoppningar inför OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.