Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till Oscar i Söderhamn och se några av hans 80 spindlar, bland annat skäggagamen Ragnar. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Oscar har en giftspindel för varje kvadratmeter i lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

I en 84 kvadratmeter stor lägenhet i Söderhamn har Oscar Vestlund fyllt väggarna med terrarier. Här bor han tillsammans med 80 spindlar, insekter och skäggagamen Ragnar. Det var Söderhamns kuriren först att berätta om.

Det var en kompis till Oscar Vestlund, 25 år, från Söderhamn som introducerade honom för exotiska spindlar.

Sedan biologilärarstudenten skaffade sin första egna spindel år 2019 har samlingen växt och nu huserar han med 80 olika sorters spindlar, skorpioner, skalbaggar, insekter och såklart – skäggagamen Ragnar.

– Jag har alltid funnit spindlar och insekter intressant, men inte tänkt på det som jag gör nu. Det är en helt ny värld. Det är fantastiska djur att studera, säger han.

Oscar Vestlund har muskelsjukdomen Spinal muskelatrofi, SMA, typ 3 och har suttit i rullstol hela livet. Han berättar att han själv känner sig annorlunda.

– Jag älskar annorlunda.

För protokoll över djuren

Det är viktigt för Oscar Vestlund att hans djur har det bra. Därför för han protokoll över när de får mat och hur ofta de ömsar. Han dokumenterar även deras beteenden.

– Jag lever för natur överlag. De är mitt driv i livet, att få hålla på med djuren, lära mig om djuren och vara en del av deras liv är otroligt fascinerande, säger han.

Har du någon spindel som inte är giftig?

– Nej, alla spindlar är giftiga.

Till och med husspindlar som långben?

– Ja, men inte för människor.

Får man ha giftiga djur hemma?

Det är lagligt att ha giftdjur hemma, men bestämmelserna skiljer sig från kommun till kommun när det kommer till kraven på tillstånd.

I Söderhamn behöver man endast ha tillstånd av kommunen om man vill ha giftiga ormar hemma – giftiga spindlar är helt okej att ha utan tillstånd.

Källa: Söderhamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.