Mattias Jansson och

Nu töms lägenheterna i det brandskadade huset på Öster

Uppdaterad
Publicerad

Nu en och en halv månad sedan branden på Öster i Gävle är de boendes lägenheter på väg att tömmas på bohag. Vi passade på att göra ett besök på brandplatsen och titta in i några av lägenheterna.

– Det är ju någons hela liv som ligger nerbrunnet här, så det är beklämmande, säger Mattias Jansson som är byggprojektchef på Gavlegårdarna när vi ser oss runt i förödelsen högst uppe i det brandskadade huset.

Saneringsfirma tömmer huset

Förutom de översta helt nerbrunna våningsplanen så har skadorna efter släckningsarbetet drabbat hela huset och än dröjer det länge innan det går att bo där. Men första steget, att tömma huset, är nu i full gång och när vi är på besök är personal från saneringsfirman i full gång med att flytta ut bohaget via bygghissen. Under tiden får de boende hålla sig borta.

– Det är inte en lämplig miljö för dom att vara och packa i så nu är det en saneringsfirma som får sköta det, säger Jörgen Larsson som är bovärd hos Gavlegårdarna.

Stor förödelse i lägenheterna

Såväl på nedre plan som högre upp kan man uppbrutna dörrar som vittnar om dramatiken när de boende skulle evakueras vid branden. Och många fick överge sina lägenheter hals över huvud den där fredagkvällen.

– Vi har personligen varit med varje hyresgäst in i sina lägenheter. Det är ju jobbigt för oss som jobbar så då förstår man hur det är för dom som har bott här att se förödelsen som är i vissa lägenheter, säger Jörgen Larsson.

I klippet besöker vi den förödelse som återstår av våning nio och tio och tittar in i några av de skadade lägenheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.