Ovanåkers skolor ska förbättra resultaten i ett nytt projekt. (Bilden är tagen på annan plats.) Foto: Jessica Gow/TT

Ovanåkers skolor får fem miljoner kronor till skolförbättring

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket ger stöd till Ovanåkers kommun med drygt fem miljoner kronor på tre år. Målet är att skoleleverna ska lyckas bättre i skolan.

När projektet är slut ska Ovanåkers elever ha högre meritvärden, och fler ska få behörighet till gymnasiet. Det är tanken bakom satsningen.

– Vi har under det senaste halvåret arbetat med att identifiera våra utvecklingsområden tillsammans med Skolverket. Nu är vi äntligen framme vid att öppna dörren för samverkan med Högskolan Dalarna och ett flertal specialister inom skolutveckling.

– Vi har mer än 10 olika riktade insatser som just nu detaljplaneras och som kommer genomföras under 2 år. Känns nytt och lite utmanande men framförallt upplever jag att vi alla nu ser fram emot att sätta igång, säger barn- och utbildningschef Katarina Ceder Bång i ett pressmeddelande.

Planerna på projektet presenterades redan i våras, som en följd av svaga studieresultat. Ovanåkers kommun har fått kritik för brister i skolan, bland annat för ett år sedan då Alftaskolan kritiserades av Skolinspektionen.

Presenteras på måndag

På måndag ska projektet Samverkan för bästa skola presenteras. Då startar Ovanåkers kommun förändringsarbetet som syftar till att höja kvalitén, förbättra resultaten och utveckla sitt kvalitetsarbete.

På  måndag får nära 200 personer, både personal och politiker, ta del av presentationen av projektet. Deltar gör 170 pedagoger, Skolverket, Sveriges kommuner och landsting (SKL), Barn- och utbildningsnämnden, Högskolan Dalarna, kommunalråd och barn- och utbildningsförvaltningen, samt representanter från elevhälsan och gymnasiet.

I Skolverkets statistik för slutbetyg årskurs 9 vårterminen 2016, hade 75 procent av Alftaskolans (åk 7-9) elever uppnått kunskapskraven i alla ämnena.
Celsiusskolan hade 90 procent.

Det genomsnittliga meritvärdet för Alftaskolans 57 niondeklassare var 194.
Celsiusskolans genomsnittliga meritvärde för 70 niondeklassare var 228.

(Maximalt meritvärde är 340 för 17 ämnen, 320 för 16 ämnen).

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer