Kristin Dahlgren, marin handläggare på Informationscentralen för Bottniska viken. Foto: Privat/SVT

Ovanligt tidig algblomning efter Gävleborgskusten

Uppdaterad
Publicerad

Häromdagen fick Gävleborgskusten sin första bekräftade giftiga algblomning i Mellanfjärden. Det är ovanligt tidigt.

– Normalt brukar rapporter om algblomning komma i slutet av juli eller början av augusti. Att algerna kommer redan nu beror givetvis på det ovanligt varma vädret, säger Kristin Dahlgren, marin handläggare på Informationscentralen för Bottniska viken. ICBV,  som ansvarar för länsstyrelsernas övervakning av kustnära vatten från Gävleborg och norrut.

Det var redan den 15 juni som de första rapporterna kom från Mellanfjärden. Här om dagen kom bekräftelsen på de vattenproverna att de var giftiga alger. Även i Söderhamn har det bekräftats att det finns giftiga alger i Baggarsundet och Norrviken i inre Norrfjärd.

Hör Kristin Dahlgren berätta om algblomningen.

Kort om algblomning

  • Ser vattnet grumligt och missfärgat ut kan det röra sig om en algblomning.
  • Ofta ligger algerna som gulgröna eller blågröna stråk alternativt heltäckande ansamlingar på ytan. Du bör då inte bada eller dricka av vattnet. Algerna kan ge hudutslag och klåda.
  • Råkar du svälja vattnet kan allvarligare förgiftningssymptom uppstå.
  • Det är extra viktigt att inte låta barn eller hundar vistas nära vattnet. Barn kan lätt få i sig vatten när de badar och hundar slickar sig gärna pälsen efter bad och får då i sig algerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.