Foto: SVT/Arkiv

Pappan om viteshotet: ”Det är som att vi är skurkar”

Publicerad

Pappan till eleven som inte har gått till skolan i Söderhamn reagerar på kommunens hot om att föräldrarna kan få betala 10 000 kronor i böter om skolplikten inte följs. Han menar att föräldrarna utmålas som skurkar.

Barn- och utbildningsnämndens beslut om att begära från domstol att föräldrar till en elev som inte gått i skolan den senaste tiden ska få betala ett engångsbelopp på 10 000 kronor, och därefter 1 000 kronor per vecka, om eleven inte börjar gå i skolan igen, har upprört föräldrarna.

– Det är som att vi är skurkarna, det pekas inget på att skolan har brustit, säger pappan till SVT.

”Vårt sätt att sätta ner foten”

Benny Gustafsson (V), vice ordförande i nämnden säger att vitesåtgärden är mycket ovanlig, men att det inte handlar om att säga att föräldrarna har gjort fel.

– Det här var vårt sätt att sätta ner foten och ruska om för så här kan vi inte ha det, säger han.

Sedan beskedet om vitet säger Benny Bergström (V) att saker har börjat hända, och han uppmanar föräldrarna att överklaga nämndens beslut.

– Under den tiden så får skola, kommun och alla stödinsatser som kan sättas in ställa sig på tå. Hade vi inte gjort det här så hade det här rullat på i något år till. Jag vill inget hellre än att det här blir bra, säger Benny Gustafsson (V).

Vill att skolan får hjälp

Pappan säger att barnet måste få hjälp med sina psykiska besvär som gör att han inte kan hantera skolan, vilket också har kommit i gång och känns lovande, enligt honom.

– Men även skolan måste få stöd och hjälp av instanser som vet hur man går till väga. Vi som föräldrar måste också få hjälp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.