Arkivbild. Enligt skollagen är det vårdnadshavare som ska se till att barnet fullgör sin skolplikt och går i skolan. Foto: TT

Elev i Söderhamn missade skolan i två år – föräldrar kan dömas till böter

Uppdaterad
Publicerad

Vårdnadshavare till en elev i Söderhamn kan få betala över 10 000 kronor för att deras barn inte varit i skolan på två år. Det efter ett beslut i kommunens barn- och utbildningsnämnd.

Enligt beslutet från barn- och utbildningsnämnden handlar det om en elev i årskurs 3, som alltså inte varit i skolan under hens två första skolår. Sedan i våras har frånvaron varit heltid. Det var helahälsingland.se först om att berätta.

– Det är ett exceptionellt ärende och vi var väldigt tagna i nämnden när vi tog beslutet. Men det här får inte rulla på år efter år, barnet har rätt att gå i skolan, säger Benny Gustafsson (V), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden till SVT Gävleborg.

Åtgärder utan resultatet

Sedan Söderhamns kommun fått kännedom om eleven och situationen, vilket var i början av 2018 då Skolinspektionen började granska ärendet, har en rad olika åtgärder satts in för att se till att eleven får rätt till utbildning. Några av åtgärderna har varit att erbjuda sommarskola, information om skolplikt till vårdnadshavare, orosanmälningar till socialtjänsten och en anställd resurs enbart till eleven.

Vårdnadshavarnas ansvar

Men eleven har ändå inte gått i skolan. Och enligt skollagen är det vårdnadshavare som ska se till att barnet fullgör sin skolplikt och går i skolan.

– Vi har inte haft tillräcklig insyn och kom in för sent. Vi har gjort det vi kan med åtgärder och stöd till skolan, men uppenbarligen inte tillräckligt, säger Benny Gustafsson (V).

Med detta som grund har nämnden nu alltså beslutat om att begära att förvaltningsrätten dömer föräldrarna till att betala vite på ett omedelbart engångsbelopp på 10 000 kronor och sedan 1000 kronor per vecka tills dess eleven är tillbaka i skolan.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.