Foto: TT

Flicka missade skolan över två år – hård kritik mot Sandvikens kommun

Publicerad

Det var i november förra året som en förälder till en elev på en grundskola i Sandviken skickade in en anmälan till Skolinspektionen.

Enligt anmälan orkade dottern inte gå till skolan, och kommunen har inte gett henne rätt stöd för att klara av skolan.

Föräldern har också anmält detta till kommunen men menar att skolans rektor inte tagit det på allvar.

Kritik för bristande utredningar

Skolinspektionen kritiserar nu Sandvikens kommun för bristande utredningar och insatser. Myndigheten kan inte bedöma om beslutande stödåtgärder för eleven är tillräckliga, eftersom elevens behov aldrig har utretts.

Kommunen ska utreda elevens frånvaro 

Nu krävs kommunen på en rad åtgärder. De ska utreda orsakerna till elevens frånvaro och behov av särskilt stöd för att öka närvaron och vidta åtgärder så att eleven fullgör sin skolgång. De ska också utarbeta åtgärdsprogram i enlighet med skolagens krav.

Av åtgärdsprogrammet ska bland annat behovet av särskilt stöd, hur det ska tillgodoses, när uppföljning och utvärdering genomföras och vem som ansvarar för det framgå. Till sist ska kommunen säkerställa att eventuella beslut om enskild undervisning, placering i särskilt undervisningsgrupp och anpassas studiegång fattas. 

Rätt till särskilt stöd

Sandvikens kommun ska ha vidtagit åtgärder senast den 17 september 2018, så att elevens rätt till särskilt stöd och utbildning tillgodoses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.