Värmen har lett till att algblomningen kommit igång. Foto: Maja Suslin/TT

Parasiter och algblomning i badvatten i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Söderhamns kommun har fått rapporter om att flera personer har fått problem med så kallad badklåda efter att ha badat vid badplatser i kommunen. Enligt kommunen tyder det på att parasiten cerkarier finns i vattnet.

Personer som badat vid Färssjöns badplats har fått problem med badklåda. Värmen den senaste tiden har gjort att parasiten sannolikt kan finnas vid fler badplatser med sötvatten eller bräckt vatten. Värmen har också lett till att algblomningen kommit igång.

Badklåda orsakas av parasiter cerkarier som lever på snäckor och andfåglar, som mest finns i grunt vatten och det är en orsak till varför barn drabbas mer än vuxna. Enligt kommunen är det svårt att på förhand avgöra hur länge problemet kommer att finnas kvar eftersom det brukar hänga ihop med temperaturen.

Värmen påverkar

Vid ihållande värme simmar cerkarierna omkring i vattnet och de kan då angripa badande människor av misstag. Parasiterna är så små att de inte syns. Parasiterna dör när de har trängt in någon millimeter i huden, men kan ge upphov till en liten infektion som ger klåda och utslag.

Badklåda är inte farlig och försvinner normalt inom en vecka.

Symptom badklåda

Kliande utslag kan uppstå som påminner om myggbett. Utslagen brukar komma inom två dygn efter att du har badat. Klådan går över av sig själv, oftast inom en vecka.

Besvären kan bli värre för varje gång du får badklåda. Ibland kan parasiterna orsaka en allvarlig allergisk reaktion, men det är ovanligt.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.