Så skyddar du dig mot badklåda

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorns tidigare läkare Gunilla Hasselgren berättar hur lindrar den obehagliga badklådan och hur du slipper den helt.

Badklåda är kliande utslag på huden som man kan få efter att ha badat i en insjö, särskilt i varmt och grunt vatten.

Fågelparasiter

Utslagen orsakas av fågelparasiter som kallas cerkarier. De är mikroskopiska och borrar sig in i huden, men är helt ofarliga och parasiterna dör i princip direkt när de kommit in i huden.

Kortisonkräm och antihistamintabletter

De kliande utslagen försvinner också av sig själva på någon vecka. Under tiden kan kylbalsam lindra klådan. Kortisonkräm dämpar också inflammationen, och när klådan är som värst kan man ta antihistamintabletter som finns på apoteket.

De största problemen orsakas ofta av att man kliar sig själv så att huden blir sårig och infekterad, och det gör man ofta i sömnen. Det kan förebyggas genom att ha bomullsvantar på händerna på natten.

Läs mer: Så tar du bort en fästing

Undvik smitta

När man tvättat sig bör man också torka sig genom att klappa med handduken istället för att gnugga, så att inte hudbakterierna sprids runt. Det kan också bra att använda engångshanddukar för att inte smitta familjen.

Det bästa sättet att helt undvika badklådan är att ta av sig badkläderna och duscha direkt efter bad i sjöar, och. Då får man inte med sig cerkarierna hem.

Läs mer: Så klarar du turistdiarrén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet