• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Patient skickade till en akutmottagning – som lades ner för 15 år sedan. Foto: Lars Pehrsson/TT

Patient skickades till kirurgakut som inte fanns

SOS Alarm hade hänvisat en patient som hade buksmärtor, till kirurgakuten i Bollnäs. Problemet var att kirurgakuten hade lagts ned redan 2002.

Det var i februari i år som en patient med buksmärtor och mörkfärgad ”kaffesumpskräkning” tog sig till den nedlagda kirurgakuten i Bollnäs. Det framgår av en avvikelserapport från Region Gävleborg.

LÄS MER: Lång väntan på ambulans för krampande barn ifrågasätts

Orsaken till misstaget var att operatören på SOS Alarm inte visste om att det inte längre fanns en kirurgakut i Bollnäs. 2002 upphörde den akuta verksamheten inom kirurgi och ortopedi vid Bollnäs sjukhus.

LÄS MER: Ambulans blev stående i timmar med avliden patient

– Tyvärr går inte ärendet att utreda då mer information behövs. Ärendet har lyfts hos SOS Alarm och de tar det med sig i fortsatt arbete, säger Jessica Rosén, kvalitetssamordnare inom ambulansverksamheten i Region Gävleborg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer