Personalen på Hudiksvallsföretaget Monitor får dela på en rekordsumma i år. Foto: Arkivbild/ Fredrik Sandberg TT

Personal får dela på 57 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte året i rad delar Hudiksvallsföretaget Monitor ut en stor del av vinsten till sin personal. Enligt vd:n är det ett sätt att behålla kompetent personal på en mindre ort.

Att Monitor, som tillverkar datorsystem för tillverkningsindustrin, har valt att låta personalen dela på all vinst över 80 miljoner kronor handlar delvis om att sticka ut på arbetsmarknaden när man ska locka högutbildad personal till en mindre ort som Hudiksvall.

– I storstadsregioner eller universitetsstäder så är det lättare att hitta nya medarbetare men det är också en större konkurrenssituation om personalen, så vårt geografiska handikapp är också en fördel. På en mindre ort är man oftare mer trogen sin arbetsgivare. Men visst, det krävs lite extra, man måste sticka ut, säger Morgan Persson, vd.

Rekordsumma ska delas ut

Under torsdagskvällen delas rekordsumman 56,8 miljoner kronor ut till de 108 stycken anställda i bolaget. I fjol fick en då något mindre personalstyrka, 98 stycken, dela på 34 miljoner kronor.

– Pengarna är ett resultat av en gemensam prestation. Vi får en engagerad personal som presterar bra och vi blir konkurrenskraftiga. Det blir ringar på vattnet, säger Morgan Persson.

Pengarna fördelas inte lika

Pengarna fördelas inte lika mellan de anställda, istället finns ett poängsystem som baseras dels på närvaro, men också genom att personalen får betygsätta varandra.

Leder inte det till en osund press på personalen?

– Jag tror att det är en stimulans. Det skulle kunna vara en press om vi säger att vi måste nå upp till en viss intäkt men det gör vi inte, säger Morgan Persson.

Tidigare i år gick bolagets grundare och ägare, Åke Persson, hastigt bort efter en sjukdom.

– Det är tungt. Han hade nog velat vara med den här dagen, det hade varit stort för honom. Nu är han inte med så i dag tar jag över den rollen tillsammans med hans son, Jörgen Persson, säger Morgan Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.