En ungdom från Gävle fick hjälp av personalen på ett HVB-hem att fly utomlands. Nu ska ärendet utredas av IVO. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Personal på HVB-hem hjälpte minderårig från Gävle att fly utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En minderårig som placerats på ett HVB-hem av Gävle kommun fick hjälp av personalen att fly till Tyskland. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Personalen packade den minderåriges väska och skjutsade honom till tåget. Personalen på ett HVB-hem i Mellansverige ville inte att den minderårige skulle utvisas från Sverige. Det hände i september förra året. Allt hände med föreståndarens goda minne.

Hade telefonkontakt

Dagen efter informerades socialtjänsten i Gävle och ungdomens gode man om vad som hänt.

Personalen motiverade sitt agerande med att de hade den unge personens bästa i centrum och att det man gjorde var humant. Den minderårige hade uppgett att han hade kontakt med vuxna i Tyskland som skulle hjälpa honom. Personalen hade telefonkontakt med den unge under resan och fick bekräftat att han träffade vuxna vid framkomsten.

Kommunen kritisk

Gävle kommun är kritisk och har angett att agerandet innebär att en minderårig befinner sig utomlands, utan tillsyn, skydd eller stöd av vuxna.

Enligt den utredning som HVB-hemmets huvudman har gjort så har föreståndaren tilldelats en skriftlig varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.