Foto: Jack Guez, AFP / TT

Nu kan vaccineringen av äldre i hemsjukvården börja

Uppdaterad
Publicerad

Hemsjukvården i Gävleborgs kommuner ska nu börja vaccinera sina äldre patienter i hemmet. Beskedet kommer efter att Pfizer gått ut med ny information om vaccinets hållbarhet efter spädning. 

Region Gävleborg har tidigare och i enlighet med Pfizers gällande rekommendationer valt att inte använda vaccinet i hemmet, detta eftersom vaccinet är känsligt för skakningar. Men nu har tillverkaren lämnat ut ny information om vaccinets stabilitet vilket öppnar för möjligheten att transportera vaccinet även när det är iordningställt i sprutor. 

– För mig är det av största vikt att Region Gävleborg gör allt som är möjligt för att underlätta för alla i länet att ta vaccinet och på så sätt trycka tillbaka smittan, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Coronaviruset i Gävleborg

Första försöken denna vecka

Vaccination i hemmet ska kunna erbjudas äldre patienter som är inskrivna i hemsjukvården och Region Gävleborg har inlett en dialog med kommunerna för göra upp kring den praktiska planeringen. De första försöken ska ske denna vecka.

– Några kommuner har redan lämnat klartecken och kan börja direkt. Det är mycket positivt att vi kan underlätta för de äldre personer som har svårt att ta sig till vaccinationsplatserna, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinsamordnare i Region Gävleborg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet