Region Gävleborg kommer få färre doser av Astra Zenecas vaccin. Foto: Johan Nilsson/TT

Färre doser till länet riskerar spräcka vaccinplanen

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zenecas leveranser av vaccin mot covid-19 kommer att sänkas med 60 procent. Det innebär även problem för vaccineringen i Gävleborg. 

– Planen var att gruppen 70-plus skulle vara vaccinerade fram till påsk men det ser lite svårt ut nu, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg. 

Minskningen av antalet doser ska bland annat bero på ett produktionsproblem vid en fabrik i Belgien som drivs av en av Astra Zenecas partners, Novasep. 

– I Sverige har man gått från att man skulle få cirka två miljoner doser till bara 600 000 i februari. Det påverkar ju oss också, vi får ungefär tre procent av doserna, säger Tina Mansson Söderlund.

Coronaviruset i Gävleborg

Kan spräcka tidsplanen

Det innebär enligt Region Gävleborg att det nu finns en risk för att man inte kommer att kunna hålla tidsplanen, alltså att alla invånare i länet ska ha blivit erbjudna vaccin till halvårsskiftet. Personer i gruppen 70-plus planerades även vara vaccinerade till påsk, vilket inte ser ut att kunna bli fallet. 

– Vi ändrar inte tidsplanen utan vi har kvar målsättningen och hoppas att vi kan få fler doser från Pfizer och Moderna och att det ska kunna kompensera, säger Tina Mansson Söderlund.

Astra Zenecas vaccin har ännu inte godkänts av EU men förväntas göra det inom en mycket snar framtid.

Hör Region Gävleborgs vaccinsamordnare  berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet