Leveransproblem för Astra Zeneca – färre doser till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca väntas leverera 60 procent färre vaccindoser till EU under årets första kvartal än vad man tidigare lovat, uppger en högt uppsatt EU-källa, som ska ha deltagit i samtal med företaget under fredagen, till Reuters.

Leveransen till Sverige minskar med 300 000 doser.

Jacob Lund, kommunikationsdirektör på läkemedelsbolagets svenska kontor, säger till TT att det inte kommer att vara någon fördröjning av starten av leveranser – under förutsättning att vaccinet får ett godkännande i Europa.

EU-kommissionen väntas godkänna Astra Zenecas vaccin den 29 januari.

– Däremot kommer de initiala volymerna att vara lägre än planerat på grund av minskade produktionsvolymer hos en underleverantör i vår europeiska leveranskedja. Vi kommer dock att leverera tiotals miljoner doser till EU i februari och mars, allt eftersom vi fortsätter att öka produktionsvolymerna, säger Jacob Lund.

Produktionsstörningarna skapar problem även för den svenska vaccinationsplaneringen. ”Astra Zeneca kommer under första månaden efter godkännandet bara att kunna leverera cirka 700 000 doser till Sverige – det är mindre än de 1 miljon doser vi räknat med”, skriver vaccinsamordnaren Richard Bergström i ett sms till GP.

Miljontals färre doser till Europa

Företaget, som ännu inte fått tillstånd för att leverera coronavaccin till Europa, har sedan tidigare utlovat 80 miljoner doser till 27 EU-länder fram till slutet av mars. Den förväntade siffran har nu sjunkit till 31 miljoner doser, skriver Reuters, vars källa ska ha deltagit i samtalen.

På grund av problemen hos underleverantören så kan Astra Zeneca inte heller längre stå fast vid sin tidigare uppskattning om att kunna leverera mer än 80 miljoner doser under årets andra kvartal.

Astra Zeneca är inte de enda som drar ner på antalet doser. I förra veckan meddelade läkemedelsbolaget Pfizer att de minskar antalet levererade doser med totalt 15 procent under fyra veckor. Beskedet föll inte i god jord hos flera europeiska ministrar, bland annat socialminister Lena Hallengren, som kallade beslutet ”oacceptabelt”.

Till och med den 17 januari hade totalt cirka 147 000 vaccindoser mot covid-19 förbrukats i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.