Modernas vaccin mot covid-19, här på en vaccinklinik i Salt Lake City, USA. Arkivbild. Foto: Rick Bowmer/TT

Modernas vaccin godkändes av EU i dag

Uppdaterad
Publicerad

EU godkänner Modernas vaccin mot covid-19. Totalt väntas nu 100 000 vaccindoser levereras till Sverige under nästa vecka.

Godkännandet från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kom strax efter lunchtid på onsdagen, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP. Därmed blir Modernas vaccin det andra vaccinet mot covid-19 att godkännas inom EU.

Vid 16.30 meddelade även Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, att ett godkännande är klart.

”Vi har godkänt Modernas vaccin, det andra vaccinet som godkänts inom EU. Europa har säkrat 2 miljarder doser hittills, mer än nog för att skydda oss”, skriver hon på Twitter.

Sverige har avtal om totalt 3,6 miljoner doser från Moderna, vaccin som räcker till 1,8 miljoner människor. I och med godkännandet kommer Sverige få 11 000 doser från Moderna under nästa vecka.

100 000 doser

I söndags och i måndags levererades 80 000 doser av Pfizer-vaccinet till regionerna. Under vecka 2 väntas, om allt går som det ska, totalt 100 000 vaccindoser till Sverige, från både Moderna och Pfizer.

På måndagen började Storbritannien vaccinera med Astra Zenecas kandidat, vilket är det första vaccinet som kan förvaras i rumstemperatur. Men det dröjer ytterligare innan ett godkännande i EU, tror Richard Bergström.

-Jag hoppas på slutet av januari. Men det är nog mer sannolikt i början på februari. Vi väntar på en stor amerikansk studie som pågår, sade Richard Bergström till TT på tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.