Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg, säger att vårdpersonal kan komma att få covid-19 vaccinet tidigare. Foto: SVT/TT

Vårdpersonal kan börja vaccineras om 2–3 veckor

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att “viss vårdpersonal” kan komma att vaccineras tidigare än vad som var sagt. Det är något som Region Gävleborg vill göra.

– Vi ser en stor vinst med att skydda upp så vi har personal som kan ta hand om de sjuka, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Coronaspridningen i regionen håller på att mattas av men läget är fortfarande ansträngt, och just på grund av den höga vårdbelastningen kan vaccineringen mot covid-19 komma att tidigareläggas för viss vårdpersonal.  

– Har man kommit en bra bit på vägen med vaccineringen av boende på kommunala omsorgsboenden, vilket vi har i Gävleborg, så är det möjligt att ta viss sjukvårdspersonal parallellt med det, säger Johan Kaarme.

Coronaviruset i Gävleborg

Vaccination om 2-3 veckor

Att pausa vaccineringen av riskgrupper är det dock inte tal om, utan vaccineringen av vårdpersonal måste ske parallellt med vaccineringen av äldre på särskilda boenden och andra i riskgrupper. 

– Håller vaccinationsleveranserna i sig och den planering vi har så borde man kunna påbörja en vaccination av vissa sjukvårdsanställda kanske så snabbt som inom 2-3 veckor, säger Johan Kaarme. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet