Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande för Region Gävleborgs personalutskott, säger att vårdpersonal i regionen kommer få 10 000 kronor som ersättning för arbetet under coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

Vårdpersonal får 10 000 kronor extra för arbetet under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Medarbetare inom hälso- och sjukvården i Gävleborg kommer att få ett engångsbelopp på 10 000 kronor i kompensation för arbetet man gjort hittills under coronapandemin.

– Det har varit och är en otroligt tuff arbetsbelastning för personalen, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande för Region Gävleborgs personalutskott.

Från och med årsskiftet kommer även en extra ersättning om 500 kronor per arbetspass utöver det ordinarie schemat att ges. De kortsiktiga satsningarna man gjort kommer att kosta Region Gävleborg cirka 100 miljoner kronor 2020. 

– I dag presenterar vi ytterligare åtgärder som syftar till att ersätta medarbetarna för deras ovärderliga arbete. Alla medarbetare inom hälso- och sjukvården får 10 000 kronor i engångsbelopp. Men pandemin är inte över. Så från och med början av nästa år inför vi också en ersättning om 500 kronor i tillägg för de extrapass som personalen gör som en kompensation för deras oerhörda arbetsinsats, säger Fredrik Åberg-Jönsson.

Coronaviruset i Gävleborg

500 kronor per pass

Sedan tidigare har vårdpersonal utlovats 1500 kronor i extra ersättning för arbetspassen under jul- och nyårshelgen. Detta som kompensation för den hårda arbetsbelastningen och att personal inte nödvändigtvis kommer kunna ta ut sin julledighet.

– Engångsbeloppet är en kompensation för en svår tid som varit. Men eftersom pandemin långt ifrån är över inför vi en ersättning för de extrapass utöver ordinarie schema som personalen inom hälso- och sjukvården jobbar. Det gäller 2-31 januari till att börja med, säger Fredrik Åberg-Jönsson.

Hör Fredrik Åberg-Jönsson (V) berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet