Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Storbritanninen är ett av få länder som börjat vaccinera sin befolkning med Astra Zenecas vaccin. Nu har bolaget problem att leverera de utlovade doserna. Foto: Oli, Scarff, AFP/TT

EU kräver svar från Astra Zeneca om försenade vaccinleveranser

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zenecas larm om att företaget inte kommer leverara det utlovade antalet vaccindoser skapar stor oro i Europa. På måndagen uppmanade EU-kommissionen bolaget att hitta sätt att skynda på leveranserna.

Det var i fredags som det svensk-brittiska företaget slog larm om att man inte kommer kunna leverera den avtalade mängden vaccin under det första kvartalet i år. Beskedet har gjort EU-kommissionen djupt orolig, och på måndagen träffade man bolagets representanter i ett försök att sätta  tryck på Astra Zeneca.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stod också i direkt kontakt med företagets ledning.

”EU förväntar att företaget finner lösningar och utnyttjar all sin flexibilitet till att leverera omgående”, sade en talesperson till nyhetsbyrån Reuters efter mötet.

Betalat i förskott

De 27 EU-länderna har ett avtal med Astra Zeneca om förhandsköp, där EU betalar närmare 3,3 miljarder kronor i förskott för att säkerställa att få vaccin levererat. Totalt handlar det om minst 300 miljoner doser.

Enligt EU:s uppskattningar hotar nu en 60-procentig minskning i leveranstakten från Astra Zeneca fram till och med mars, något som orsakar stor osäkerhet i vaccinationsarbetetet.

Företaget har bekräftat  leveransstörningar och säger att dessa beror på problem hos en underleverantör i Belgien.  Efter måndagens möten kom inga nya besked från läkemedelsföretaget, annat än att bolaget ”gör allt man kan för att miljoner europeer ska kunna få sitt vaccin så snart som möjligt”.

Fler länder påverkade

Samtidigt kommer larm från fler länder att Astra Zeneca har svårt att leva upp till sina löftena:

Enligt Australiens hälsominister har bolaget varnat för en ”signifikant utbudschock” och att leveranserna fram till och med mars blir mindre än överenskommet. Thailändska myndigheter säger sig bara få 150 000 av de 200 000 doser man planerat för, uppger Reuters.

Vaccinet från AstraZenecas ska godkännas inom EU den 29 januari och levereras till Sverige med start den 15 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet