I klippter berättar Göran Nyström mer om deras satsning. Foto: SVT

Pionjärsatsning på vätgas i Hofors: ”Vi sätter ett exempel för världen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora saker på gång i Hofors. Här ska nämligen Sveriges största anläggning för grön vätgas byggas. I samarbete med Volvokoncernen, Hitachi ABB Power Grids i Sverige, H2 Green Steel och Nel Hydrogen är Ovako på väg att sätta spaden i marken vid fabriken i Hofors.

I dagsläget värms stålet med hjälp av gasol och syrgas. Men när den nya anläggningen är på plats är det tänkt att den ska producera bränsle i form av syrgas och grön vätgas. Det sker genom en process där vattenmolekylerna med hjälp av elektricitet omvandlas till vätgas och syrgas som sedan kan användas för att värma stålet innan valsning.

Först i världen

Anläggningen beräknas kunna generera tre och ett halvt tusen kubikmeter vätgas i timmen och enligt Ovako blir anläggningen först i världen att värma stål med vätgas innan valsning. Under förra året genomfördes också ett test som föll väl ut.

– Det är fortfarande ingen som genomfört de här fullskaliga experimenten vi gjorde i fjol. Så vi kommer att sätta ett exempel för resten av världen, säger Göran Nyström som är teknologiansvarig inom Ovakokoncernen.

Stöds av Energimyndigheten

Investeringen, som även stöds av Energimyndigheten går loss på 180 miljoner och förhoppningen är att den ska finnas på plats i slutet av 2022.

– Allt beror just nu på hanteringen av miljötillståndet. Med den hantering vi tror att vi kommer att få räknar vi med att anläggningen finns på plats redan i slutet av nästa år, säger Göran Nyström.

Stor miljövinst

– Det är flera större vinster. Den största är givetvis miljövinsten. Vi tar bort stora mängder koldioxid och vi gör det snabbt. Dessutom visar vi vägen för andra, menar Göran Nyström.

I satsningen ingår också planer på att bygga en tankstation för vätgasdrivna stora fordon i Hofors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.