Vätgas ska rädda klimatet

Publicerad

En storsatsning på fossilfri vätgas kan kapa en tredjedel av de svenska koldioxidutsläppen inom 20 år. Den bedömningen görs i den vätgasstrategi som regeringen fick på sitt bord i dag. Men det kommer att krävas stora mängder förnybar el, vindkraften måste fördubblas.

Vätgas är det hetaste som finns ju nu sedan EU-kommissionen i somras presenterade en satsning på 4 300 miljarder kronor på vätgas som en del av klimatpolitiken. Många länder har tagit fram en strategi för hur den fossilfria vätgasen ska sänka utsläppen.

Kan minska utsläppen kraftigt

Idag var det Sveriges tur. Fossilfritt Sverige, som är regeringens organ, bedömer att de kända planer som finns för att börja använda vätgas kan leda till att utsläppen inom landet minskar med 31 procent till år 2045.

– Stålindustrin kan använda vätgas både i processen och som bränsle för värmning. SSAB och LKAB vill börja tillverka fossilfritt stål och järnsvamp med vätgas i Hybrit-projektet. Det skulle minska utsläppen i Sverige med 10 procent, och med ytterligare 30 miljoner ton hos kunderna utomlands.

– Raffinaderier kan byta fossila gaser mot vätgas i produktionen. Preem och St1 satsar. Transporter. Vätgas kan driva bilar, bussar, tåg, fartyg och lastbilar. Både Volvo och Scania bygger nu vätgaslastbilar för tunga långväga transporter. Gödsel, ammoniak och elektrobränslen (som kan ersätta bensin) kan tillverkas av vätgas.

Billigare än förnybart

Skälet till att vätgas nu ses som en klimaträddare är att priset på fossilfri vätgas har sjunkit kraftigt senaste åren. Det har två orsaker; förnybar el från sol och vind har blivit mycket billigare, och de så kallade elekrolysörerna som tillverkar vätgas har fallit i pris. Men det är fortfarande dubbelt så dyrt som vätgas från fossila källor så priset är fortfarande ett hinder.

Ett annat är att det idag inte finns tillräckligt med förnybar el för att täcka behoven av grön vätgas. Vätgasstrategin gör bedömningen att det kommer att krävas dubbelt så mycket förnybar el som idag (55TWh) om 20 år. Det kräver en fortsatt snabb utbyggnad av vindkraften, särskilt till havs.

Fakta: Vätgas

Vätgas kan tillverkas genom elektrolys, med hjälp av el delar man vattenmolekyler till syrgas och vätgas. Om elen kommer från förnybara källor som vatten- sol- och vindkraft kallas det grön vätgas. Vätgas fungerar både som bränsle men även som energibärare. Vätgas som tillverkas till exempel av vindkraft blåsiga dagar kan användas för att lagra energi för att användas när behoven är stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.