Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder. Foto: SVT

Här blir hyreshusen självförsörjande på el

Uppdaterad
Publicerad

I Vårgårda renoveras ett miljonprogramsområde. När det kommunala bostadsbolaget är färdigt så kommer de sex husen att bli självförsörjande på el.
– Det är unikt. Den här typen av fullskalig installation är vi först med, säger Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder.

Det handlar om slitna hyreshus från sjuttitalet som nu får en total makeover. Fasaden byts, en extra våning byggs och på toppen av allt läggs solpaneler. Och tack vare solenergin görs husen självförsörjande på el. Något som väckt intresse långt utanför Sveriges gränser.

Väcker uppmärksamhet

– Det här väcker mycket uppmärksamhet. Vi har haft studiebesök från Australien och Indien, säger Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder.

Helt självförsörjande blir dock inte husen. Hyresgästerna får fortfarande betala elräkning. Det är själva fastigheten som klarar sig på värme,varmvatten och el för drift av fläktar, hissar och liknande.

Bengt Hilmersson (C).

– Jag hoppas att vi uppnår en teknik som är framtidssäkrad  och som är bra för miljön. Att vi kan visa på att man kan bygga och bo och driva sitt hus utan att känna klimatångest, säger Bengt Hilmersson (C) kommunstyrelsens ordförande i Vårgårda.

Största investeringen

För Vårgårda kommun är projektet enormt. Kostnaden landar på 300 miljoner kronor.

– Det är den största investeringen Vårgårda kommun någonsin har gjort, säger Bengt Hilmersson (C).

Vad krävdes för att ni skulle ta det beslutet?

– I grunden är det en renovering av hus. Vi måste ju ha bostäder som är bra att bo i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet