Bilden på Slottsskolan i Borgholm är tagen i ett annat sammanhang. Foto: SVT

Skolor samlingspunkt vid långvarigt strömavbrott på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Om ett längre strömavbrott drabbar Öland är det främst till olika skolor som invånarna kommer att hänvisas för att få information.

– Det handlar i huvudsak om olika skolor där det finns reservkraft som vi kommer använda oss av, säger Linda Hedlund, verksamhetsutvecklare i Borgholms kommun.

Avtalet mellan Ölands radioamatörer och de båda Ölandskommunerna slöts för ett par år sedan med syfte att ha en sista utväg om alla andra samhällsfunktioner slås ut.

Får några tusenlappar

– Vi hoppas så klart att den dagen inte kommer men det är också bra att vi har ett avtal som gör att de håller sin utrustning och kompetens uppdaterad om det skulle behövas, säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholm.

Föreningen får några tusenlappar per år från Borgholms kommun för att ställa upp i ett krisläge. Men i ett förstaläge räknar kommunen med att merparten av invånarna äger en batteridriven radio.

– Det finns fortfarande en väldigt stark bygemenskap som gör att många byar fortfarande har klassiska anslagstavlor där vi skulle kunna sätta upp anslag med information, säger Linda Hedlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet