Erik Nyberg är ordförande i föreningen som ska se till att vi har kommunikation i krisläge. Foto: Jonatan Börjesson

Ölandskommuner tar hjälp av radioamatörer om strömmen går

Uppdaterad
Publicerad

Ölands Radioamatörer har fått ansvaret för radiokommunikation i krisläge på Öland. Ordförande Erik Nyberg ser både möjligheter och svårigheter.

Elavbrott är ett hett ämne just nu. Om elen skulle försvinna, hur ska vi då koordinera oss? Kommunernas plan är att låta Ölands Radioamatörer se till att FM radio kan användas för att kommunicera över hela ön. Med tre stationer på ön kan de täcka hela området. Erik Nyberg är ordförande i föreningen.

– Det är mycket arbete men samtidigt är det ju en utmaning, säger han.

Strömlöst Sverige

Till kommunens tjänst

Exakt vad som kommer att krävas i ett krisläge är svårt att veta. Det är fortfarande kommunen som ska se till att de vet vad de ska göra med tjänsten som Radioamatörerna tillhandahåller. Själva står de för utrustning och kompetens.

– Vi ska vara en förlängning av kommunledningen. Vi ska sända mellan kommunalhusen och trygghetspunkter på olika platser, säger Erik.

Här är en av tre stationer som radio kan sändas ifrån i krisläge. Foto: Jonatan Börjesson

Om elen skulle försvinna så skulle även mobiltäckningen försvinna snabbt. Radiostationerna har utrustning för att kunna sända i en dag, men de behöver mer resurser för att kunna användas om krisen kommer.

– Vi har batterier och bensinaggregat så vi kan ladda batterierna, men vi har bara ett aggregat och tre stationer, så det måste bli bättre. Står vi där och ska improvisera när det händer saker då tror inte jag att vi är särskilt framgångsrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet