Peter Bivesand från Ockelbo har under många år byggt upp en egen personlig krisberedskap. Foto: SVT/TT

Peter är förberedd för krisen: ”Klarar mig tillräckligt länge”

Uppdaterad
Publicerad

I granskningen om det strömlösa Sverige har SVT berättat att en stor del av det svenska folket inte är förberedda för ett längre strömavbrott. Men Peter Bivesand från Ockelbo är väl förberedd. Om krisen eller katastrofen kommer kan han klara sig i månader.

– Jag har förberett mig hela livet egentligen, säger Peter Bivesand från Ockelbo.

Peter Bivesand vill kunna klara sig själv om något skulle hända. Han tycker också att det är varje persons egna ansvar att just kunna göra det vid en mindre kris eller katastrof. Under många år har han byggt upp en personlig krisberedskap för sig och sin familj. Han vill inte berätta hur länge han skulle klara sig vid en kris eller en katastrof, men det är tillräckligt, enligt honom själv.

Strömlöst Sverige

Eget ansvar

Om krisen kommer, som långvarigt strömavbrott eller en naturkatastrof, så förväntas varje privatperson klara sig själv i 72 timmar utan samhällets hjälp.

Under veckan som gått har SVT tittat närmare på vilka konsekvenser ett längre strömavbrott skulle få. Det tar inte lång tid innan vi blir utan vatten och värme, inte kan tanka bilen, telefonen funkar inte och det går inte att betala med kreditkort. Det är ett sårbart samhälle.

Vad är det viktigaste att tänka på för att klara sig vid en kris?

– Mat, värme, vatten och kommunikation. Du måste veta vad som sker, säger Peter Bivesand och fortsätter:

– Tittar man på SVT:s nya serie Nedsläckt land får man ganska snabbt en bild hur snabbt det går innan blir riktigt otrevligt. Folk som inte är förberedda står där och vet inte hur de ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet