En tonåring fastnade i en gunga och fick hjälpas loss. Foto: TT

Ungdomar larmade – satt fast i gungor

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen larmades räddningstjänsten om att en 13-årig pojke satt fast i en gunga i Sandviken vid en förskola. Räddningstjänsten ryckte ut och tog loss pojken utan komplikationer. Flera liknande larm kom under helgen. Samtidigt ryter polisen i Skåne till om en trend bland unga att ringa in falska larm för att filma och lägga ut på sociala medier.

Larmet kom vid 20.38-tiden på lördagen. En person satt fast i en gunga på Sätralinjens förskola. Sandvikens räddningstjänst ryckte ut och kunde ta loss den 13-årige pojken. Det hela gick bra och pojken klarade sig utan skador, uppger räddningstjänsten.

Räddningstjänsten i Söderhamn fick kort därpå samma kväll ett liknande larm där en tjej fastnat i en gunga, rapporterar Xnytt.

På söndagen vid 16.20-tiden kom ännu ett larm, nu i Gävle, om att en person satt fast i en däckgunga på en lekplats.

Samtidigt har polisen i Skåne gått ut med att det den senaste tiden sprids en utmaning i sociala medier bland ungdomar, om att låtsas sitta fast i gungor. Trenden kallas Stuck in the swing. Att larma falskt är både ett lagbrott, och tar resurser av räddningstjänsten som kan behövas till riktiga larm.

Fakta/ falskt larm

Om man larmar falskt kan man bli dömd för falskt larm till böter eller fängelse i högst ett år. Är brottet ansett som grovt, kan man dömas till lägst sex månaders och högst fyra års fängelse.

Källa: Lagen.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.