Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högstadieskolorna Vågbro och Norrtull slås ihop till ett centralt högstadium i Söderhamn. Ett beslut som delar kommunen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

”Polariseringen oroar” – Söderhamn delat om nytt skolbeslut

Publicerad

I Söderhamn ska de två högstadieskolorna Vågbro och Norrtull slås ihop till ett centralt högstadium. En av anledningarna är för kunna sprida ut eleverna från F-6 på Norrtull till stadens tre andra skolor och minska segregationen i samhället. Men den nya strukturen retar upp många på sociala medier.

– Vi har ett uppdrag av staten att motverka segregation i samhället och vi tar nu möjligheten att skapa en mer likvärdig skola i Söderhamn, säger Eva-Britt Hartikainen, som är verksamhetschef för grundskolan i Söderhamn.

Högstadiet på Vågbroskolan kommer att flyttas till Norrtullskolan, som kommer att bli Söderhamns enda högstadieskola i centrala stan. Klass F-6 på Norrtull har en hög andel elever som är utlandsfödda. Elever som nu kommer att få gå på tre andra centrala skolor i Söderhamn.

Förutom att minska segregationen hoppas kommunen kunna ge elever bättre förutsättningar med investeringar i lokaler och en bättre tillgång till lärare och resurser som blir möjlig med den nya strukturen.

Motstånd till förslaget

På sociala medier finns ett motstånd till skolförändringen. Föräldrar är kritiska till beslutet och många är oroliga då de menar att det här bryter upp gemenskap och ger en längre väg till skolan.

– En stor anledning till att vi flyttade till Vågbro var att det fanns en skola här från förskoleklass till årskurs 9. Våra barn är redan nu oroliga inför den här förändringen, säger Karin Berger som har barn på Vågbroskolan till SVT Gävleborg.

Klicka på videon för att höra röster om skolan i Söderhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.