Kammaråklagare Therese Stensson och Anders Pettersson från polisen Foto: Bengterik Busk, SVT

Polis och åklagare efterlyser upplysningar om termosar – vill ha allmänhetens hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare ber nu allmänheten om hjälp i utredningen kring det sprängmedel som hittades i nio ståltermosar i en lägenhet på Nordost i Gävle för två veckor sedan.

Utredarna vill ha allmänhetens hjälp för att få reda på varifrån termosarna kommer. Vid en presskonferens i polishuset i Gävle idag visades bilder på termosarna.

“Vi har frågat i affärer”

– Vi måste göra allt för att finna varifrån termosarna kommer, säger kammaråklagare Therese Stensson som är förundersökningsledare.

Om man till exempel får veta var dessa termosar kan vara köpta så hoppas man att det ska kunna leda utredningen framåt.

– Vi har frågat i alla affärer i Gävle men inte fått napp att dom säljs där säger Anders Pettersson på Polisen.

– De är lite bråttom att få tag i affären – har dom övervakningskameror så sparas inte filmerna så länge, säger Therese Stensson.

Foto: Bengterik Busk, SVT

Två misstänkta är häktade

Det var när polisens tekniker gjorde en husrannsakan hos en person som var misstänkt för narkotikabrott som termosarna hittades. Nationella bombskyddet kallades då till platsen.

Sex personer – fyra män och två kvinnor – är misstänkta och två av männen som är i 25-årsåldern är häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Information från Polisen om termosarna:

Det är totalt 9 stycken termosar. En av dem har en text på insidan av botten, där det står ”304 stainless steel”. På övriga termosar finns det ingen text. Termosarnas höjd är cirka 18 cm utan lock och bredden vid botten är cirka 7 cm. De rymmer ungefär 330-350 ml.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.