Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi jobbar mer rätt idag och sätter in snabbare insatser, säger Malin Selggren, gruppchef brott i nära relation vuxen Gävle. Foto: SVT/Arvid Jansson

Gävleborgpolisens framgång – löser fler våldsbrott mot kvinnor: ”Snabbare insatser”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens brottsärenden gällande våld mot kvinnor ökar i stadigt i länet. I takt med att fallen ökar har polisen nu utvecklat sitt arbetssätt för att utreda de här brotten – något som märks i uppklarningsstatistiken.

2017 redovisades 47 ärenden inom brottskodsgruppen våld mot kvinnor i Gävleborgs län. 2020 hade den siffran nästan dubblerats.

– Vi ser en ökning i den här typen av brott och därför är vi måna om att utveckla utredningsarbetet, säger Max Forsström, Chef Utredningssektionen PO Gävleborg.

Genom en inventering av framgångsrika utredningsmetoder runt om i landet och ökade personalresurser har polisen i Gävleborg nu utvecklat ett nytt arbetssätt för att utreda brott inom den här kategorin.

Gävleborg ligger under det senaste året över rikssnittet i uppklarningsprocent inom brottskategorin våld mot kvinnor.

– Vi jobbar mer rätt idag och sätter in snabbare insatser. Vi har fått en mottagarförmåga där offret blir kontaktad kort efter anmälningstillfället, säger Malin Selggren, gruppchef brott i nära relation vuxen Gävle.

Hör polisen berätta om sitt nya arbetssätt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer