Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om skjutningen i Sandviken. Foto: SVT

Mördade 16-åringen okänd för polisen: ”Vi börjar från noll”

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke sköts ihjäl i Sandviken under tisdagskvällen. Tonåringen är inte känd av polisen sedan tidigare, men att han skjutits av misstag är inte troligt enligt Monika Carlsson, lokalpolisområdeschef Gästrikland.

Det var strax innan 23-tiden på tisdagskvällen som en förbipasserande hittade den skottskadade pojken på en cykelbana.

Pojkens liv gick inte att rädda, och han förklarades senare död på sjukhuset. Anhöriga är underrättade.

16-åring ihjälskjuten i Sandviken

Varför tonårspojken sköts är ännu oklart. Rikspolischef Anders Thornberg fick frågor om fallet på en allmän pressträff på onsdagsmorgonen och kunde inte utesluta att det handlar om en gänguppgörelse. Detta är dock ännu inte klarlagt.

”Gör så gott vi kan”

Vid en presskonferens med polisen i region Gävleborg bekräftade Monika Carlsson, lokalpolisområdeschef Gästrikland, att man har inlett en förundersökning gällande mord.

– Vi håller förhör och vi har också påbörjat dörrknackning. Vi gör så gott vi kan för att hitta saker som kan leda oss fram till en gärningsman, säger Monika Carlsson.

Knepigt utredningsläge

Utredningsläget är ”lite knepigt”, enligt henne.

– Vi börjar från noll. Det är väldigt bra om allmänhet som har sett eller hört något kan återkomma till polisen. Ibland kan den lilla detaljen vara det stora i helheten. Ring polisen istället för att prata med grannen så lägger vi pussel som vi brukar säga.

Skjutningen utreds som ett spaningsmord, det vill säga att gärningsmannen är okänd och att det kommer att krävas särskilda åtgärder för att hitta personen.

Polisen har dock gjort vissa fynd vid brottsplatsen, bland annat tomhylsor.

– Som många sådana här saker är det knivigt och svårt, säger Monika Carlsson.

Vad vet ni om pojken?

– Vi vet inte jättemycket mer än att han är hemmahörande i Sandviken. Nu börjar arbetet med att ta reda på varför han har utsatts och vilka kopplingar han eventuellt har och vilka som möjligen skulle vilja göra det här.

Oklart om skjutningen är gängrelaterad

Monica Carlsson kan inte svara på om skjutningen är gängrelaterad.

– Det finns inte en tydlig koppling som vi kan se just nu. Det här är en ung pojke som inte är inringad av oss på det sätt som vi ibland har kunskaper om.

På frågan om 16-åringen kan ha skjutits av misstag svarar hon:

– Det skulle teoretiskt sett kunna vara så men jag har svårt att se att det är på det sättet, med tanke på de få omständigheter vi vet. Jag har mycket svårt att se att det här rör sig om en tredje person.

Se hela sändningen på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring ihjälskjuten i Sandviken

Mer i ämnet