Misstankar mot en person för branden på Öster – hör SVT:s reporter. Foto: Stefan Larsson/SVT

Man anhållen misstänkt för branden i höghuset på Öster i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga branden i ett flerfamiljshus i Gävle utreds som grov mordbrand. På söndagsmorgonen hade polisen identifierat en person som skäligen misstänkt. Han greps under söndagen och har anhållits efter beslut av åklagare.

– Det var under natten som man landade i en person som är skäligen misstänkt. Man har påbörjat arbetet med att genomföra husrannsakan på flera platser och det kommer man fortsätta med under dagen, sade Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt tidigare under söndagen.

Anhölls i sin frånvaro

Den person som tidigare anhölls i sin frånvaro är anträffad och gripen, uppger polisen strax efter 17 på söndagen. Det är en man som själv bor i det aktuella lägenhetshuset.

Höghusbrand i Gävle

Mannen kunde gripas tidigare under söndagen. Efter förhör och beslut av åklagare är mannen nu anhållen skäligen misstänkt för mordbrand. Skäligen är den lägre misstankegraden.

Enligt åklagaren har ett ordentligt förhör hållits med mannen, som förnekar brott. Senast onsdag måste åklagaren besluta om hon ska begära mannen häktad.

Teknisk undersökning

En teknisk undersökning ska göras i huset när elden släckts helt och svalnat tillräckligt efter branden. Polisen är också fortsatt intresserade av tips och iakttagelser från allmänheten.

Så här rapporterade SVT:s reporter och räddningstjänsten på lördag morgon om den svårsläckta branden som då var i full gång:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet