Heli Dani, Polisens Region Mitt. Foto: SVT

Polisen summerar amnestin för explosiva varor

Uppdaterad
Publicerad

I morgon fredag avslutas den första amnestin för explosiva varor, som till exempel handgranater. Men redan nu kan polisen konstatera att de kriminella ville behålla sina sprängmedel.

Förhoppningen var att personer i den grova, organiserade brottsligheten skulle ta chansen att lämna ifrån sig farliga sprängmedel utan att riskera straff under första amnestin i Sverige för explosiva varor.

När det återstår en dag av amnestin kan polisen konstatera att man fått in mycket få handgranater, bara elva stycken i hela landet när de första sex veckorna av amnestin hade gått.

Andra än kriminella tog chansen

– Förväntningar har man alltid, kanske inte på de kriminella själva men det finns ju anhöriga som kanske reagerar och inte vill ha de här sakerna i ett förråd, säger Tony Persson på polisens Region Mitt om bakgrunden till amnestin.

I stället är det mer ”vanliga” personer som passat på att höra av sig om explosiva föremål. Då har det handlat om äldre dynamitgubbar från till exempel jordbruksfastigheter, eller granater som varit souvenirer från lumpen.

– Det ligger en del skräp ute i stugorna, säger Tony Persson.

Se mer om amnestin och handgranaterna som är vanliga bland kriminella i klippet ovan.

Amnestin för explosiva varor

I amnestin för explosiva varor ska den som har en explosiv vara utan tillstånd frivilligt kontakta Polismyndigheten och lämna de uppgifter som behövs för att polisen ska kunna hämta varan där den finns. Den som kontaktat myndigheten döms då inte för brott mot tillståndsplikten i lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisen ville inte att man tog med sig explosiva varor till en polisstation, utan att man väntade på att en polispatrull kom till platsen för att bedöma farligheten.

I ett antal fall har den lokala polisen tagit hjälp av en specialenhet, det nationella bombskyddet, för att hantera särskilt farliga pljäser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.