Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utifrån 2,5 års gamla chattmeddelanden har en utpekad gängledare i Gävle nu dömts till långt fängelsestraff för grov vapen- och narkotikabrott. Foto: SVT Grafik

Polis knäckte krypterad app – gängledare i Gävle döms till långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

2021 lyckades internationell polis knäcka den krypterade meddelandeappen Sky, som i stor utsträckning använts av grovt kriminella personer. Det har nu lett till att en utpekad gängledare i Gävle har dömts till ett långt fängelsestraff för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Polisen i Belgien, Frankrike och Nederländerna genomförde 2021 en operation mot den krypterade meddelandetjänsten Sky ECC, med stöd av Europol. Kommunikationsappen har använts av kriminella personer för att organisera grov brottslighet och polisen lyckades ta del av ett stort antal konversationer mellan användare.

Information om mord

I samband med operationen kopplades även svensk polis in då konversationerna som de kommit över innehöll information om mord, våld och narkotikasmuggling i Sverige.

I vissa fall har konversationerna varit så utförliga att de har lett till åtal. En av dessa gällde försäljning av narkotika och vapen i Gävle under senhösten 2020. Nu döms två personer för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– Jag har gjort slutsatsen att det i det här fallet går att slå fast att det har överlåtits en viss mängd narkotika och vapen, säger kammaråklagare Elin Källberg.

Ledarfigur inom den kriminella miljön

En av personerna döms till 4,5 års fängelse och är enligt polisen en ledarfigur i den kriminella miljön i Gävle. Han är sedan tidigare straffad för främst narkotikarelaterade brott, men figurerar i polisutredningar gällande grova våldsbrott i Gävle under de senaste åren.

Enligt domen ska han köpt ett kilo kokain vid skogskyrkogården i Gävle i november 2020 och innehaft två handskjutvapen under senhösten – vilket framgår i chattar och skickade bilder på Sky ECC. 

– När man jämför de här chattarna med exempelvis det material som finns i de här personernas andra telefoner kan man se att det finns en samband, säger kammaråklagare Elin Källberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.