Efter internationellt samarbete har polisen kunnat knäcka den krypterade appen Sky ECC, som används av kriminella nätverk. Foto: SVT

Polis har lyckats knäcka krypterad chatt

Uppdaterad
Publicerad

Efter internationellt samarbete har polisen kunnat knäcka den krypterade appen Sky ECC, som används av kriminella nätverk. Det rapporterar den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws.

Genombrottet gör att polisen nu är på god väg att nysta upp en stor kokainhärva.

Belgisk polis slog till på runt 200 platser i Belgien och gjorde husrannsakningar tidigt på tisdagsmorgonen. Tillslagen är en del av en polisoperation mot kokainsmuggling som inletts tack vare att polisen genom internationellt samarbete har avkodat chatten Sky ECC, skriver Het Laatste Nieuws.

Tillslagen på tisdagen hade fokus på hamnen i Antwerpen, där en stor del av allt kokain på väg till Europa passerar. Över 1 500 poliser deltog i insatsen och operationen beskrivs av federala åklagarmyndigheten som ”en av de största som någonsin genomförts på belgisk mark”.

Fler än ett dussin personer ska enligt en poliskälla ha gripits, rapporterar belgiska medier.

Hänvisar till belgisk polis

Polisens utredare ska ha lyckats knäcka koden redan förra året, vilket har gjort att man har kunnat ta del av stora mängder meddelanden och information som skickats mellan kriminella. Enligt uppgift till SVT Nyheter har internationell polis kunnat följa kommunikation i realtid under några veckor i närtid.

Svensk polis vill i nuläget inte kommentera uppgifterna i belgiska medier, eller säga om svensk polis har fått ta del av innehåll som avkodats.

– I dagsläget får vi hänvisa frågor kring medieuppgifterna om appen SKY ECC till belgisk polis, då de får avgöra vad de kan säga i nuläget utan att riskera deras operativa arbete, meddelar pressekreterare Sofia Hellqvist i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Belgiska myndigheter väntas hålla en presskonferens klockan 17 i kväll där de berättar mer.

Källa: Lika omfattande som Encrochat

En källa med insyn i operationen beskriver för SVT Nyheter att omfattningen är nästan lika stor som den kring krypteringsverktyget Encrochat och att den involverar kriminella från lika många länder som i fallet med Encrochat. Då kunde polisen följa kommunikationen mellan kriminella i 120 länder. Det har resulterat i över 1 800 gripanden.

I Sverige pågår flera sådana utredningar som involverar toppskiktet i flera kriminella nätverk. En sådan utredning gäller flera rappare som tillsammans med gängkriminella kidnappade en annan ung svensk artist förra våren. Åtal väntas den 23 mars och åklagaren har tidigare meddelat att i bevisningen ingår det material från Encrochat.

Liknar Encrochat

Sky ECC liknar Encrochat, som knäcktes våren 2020, och som gjorde att en rad svenska och internationella kriminella nätverk har kunnat avlyssnas.

Att Encrochat knäcktes har redan har lett till ett stort antal polisutredningar och åtal i Sverige och andra länder.

Flera kriminella nätverk har därefter gått över till att använda Sky ECC i stället. Appen marknadsförs som den säkraste meddelandetjänsten i världen, och Sky ECC har tidigare utlovat en belöning på 5 miljoner dollar till den som lyckas knäcka krypteringen.

Appen har en licens som kostar från runt 2 200 euro per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.