Flera åldringsbrott har anmälts i Bollnäs. Detta efter att en man misstänks ha lurat sig in i äldre personers lägenheter. Foto: TT

Polisen varnar: Flera åldringsbrott i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inträffade tre åldringsbrott i Bollnäs där en okänd man tagit sig in i lägenheter och stulit värdesaker. På lördagen inträffade ytterligare två liknande händelser. Nu varnar polisen:

– Det är bra om man vet hur man ska skydda sig för sådana här brott, säger Tobias Ahlén-Svalbo på polisens presstjänst.

Stölderna ska ha begåtts mot personer födda på 1920- och 1930-talet. Polisen misstänker ett samband mellan anmälningarna.

– Ärendena utreds så i och med att tillvägagångssättet och geografin stämmer överens. Det kan vara en liga men det vet vi inte i nuläget, säger polisens presstalesperson.

”Ska kontrollera elementen”

I en av anmälningarna från lördagen framgår det att en okänd man knackat på hos en 90-årig kvinna. Mannen ska ha sagt att han ska kontrollera kvinnas element varpå hon släppte in mannen. Han hade sedan gått runt i kvinnans lägenhet innan han lämnade bostaden.

Polisen larmades till adressen men mannen verkar inte fått med sig något.

Senare samma dag kom en liknande anmälan in från en kvinna i 85-årsåldern som tidigare under veckan haft besök av en okänd man. Efter att mannen lämnat kvinnans bostad upptäckte hon att hennes handväska var stulen.

Prata med de äldre

För att skydda sig mot åldringsbrott kan en individ exempelvis ha dörren låst och inte farvara stora summor pengar hemma. Men polisens presstalesperson, Tobias Ahlén- Svalbo, uppmanar även folk att prata med sina äldre.

– Vi vill att informationen ska komma ut och uppmanar att folk pratar med sina äldre anhöriga så att de kan skydda sig, avslutar han.

Ingen gärningsman har gripits ännu och polisen söker tips från allmänheten.

Polisens råd: Så förhindrar du åldringsbrott – se mer i klippet:

Så skyddar du dig:

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Källa: Polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.