Nyligen föreläste polisen om äldrebrott i Bollnäs. Göran Nilsson och Gunilla Widestrand var två personer som besökte föreläsningen. Foto: SVT

Äldre måltavlor för bedragare och ficktjuvar – ”Jättesynd att man ska behöva misstänka folk”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har flera personer i länet utsatts för telefonbedrägeri och gärningsmännen har kommit över flera hundra tusen kronor. Offren är oftast äldre personer som lämnat ut kontonummer och bank-id till förövarna. Just därför finns polisens Circa-grupp som jobbar exklusivt med äldrebrott och lär äldre hur de kan agera smart.

Sen Circa-gruppen grundades 2009 har deras arbete lett till att drygt 200 gärningsmän fängslats. I Gävleborg var Circa-gruppen till exempel insatt i det uppmärksammade fallet där en stöldliga som stal från ett 30-tal åldringars hem, slutligen dömdes till fängelse under våren.

Bedrägeri och ficktjuveri

Nyligen föreläste Circa-gruppens Gunilla Widestrand om åldringsbrott för seniorer i Bollnäs. Ett par av de vanligast förekommande äldrebrotten är att en person utger sig för att vara nån annan för att komma in i hemmet och stjäla värdesaker eller att ljuga till sig bankuppgifter via telefon. Även ficktjuveri på platser som torg och i matbutiker är vanligt.

– Att ha plånboken i innerfickan är säkrare istället för i bakfickan eller handväskan, säger Gunilla Widestrand.

Finns det några andra fallgropar som går att undvika?

– Det är bankkontot du har ditt kort knutet till. Ha bara den summan som du behöver under den månaden på det kontot, säger Gunilla Widestrand.

– Jag tycker det är olyckligt att man måste vara så väldigt uppmärksam. Det är jättesynd att man ska behöva misstänka folk och så, säger Britt-Inger Askefjord som var och lyssnade på föreläsningen i Bollnäs.

Skam att utsättas för brott

Trots att Circa-gruppen regelbundet stoppar kringresande ligor, vilka utgör den största gruppen gärningsmän, finns ett mörkertal för antalet äldrebrott eftersom polisanmälningar uteblir. Det beror dels på att den utsatta inte märkt att ett brott har begåtts, dels att tron på polisens förmåga att lösa brottet är liten.

Gunilla Widestrand nämner ytterligare en anledning.

– Man skäms och tar på sig en del av skulden, att man blev utsatt, att man inte förstod att det var en bedragare eller att det var en ficktjuv som bestal en. Man skäms så mycket att man avstår från att anmäla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.