Polisen utanför det garage i polishuset i Gävle där tårgasattacken ägde rum, natten mot lördag. Foto: Roger Nilsson

Polishuset i Gävle attackerat – en person anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Polishuset i Gävle utsattes natten mot lördag för en tårgasattack. I samband med att en patrull körde in i polishusets garage kastade en mopedist in en tårgasgranat. På den tidiga lördagsmorgonen meddelade polisen att en person gripits – misstänkt för flera brott.

Händelsen utspelade sig vid klockan 01.00, natten mot lördag, när en polisbil var på väg in i garaget till polishuset i Gävle. När patrullen, bestående av två polismän, kommit in kastade en förbipasserande mopedist in en tårgasgranat.

– Garaget blev fyllt av rök och även tårgas, säger Thomas Bertze, RLC-befäl vid polisregion mitt, till SVT Nyheter.

En person gripen

Polispatrullen försökte därefter få fatt på mopedisten, som dock hann försvinna från platsen. Därefter inleddes en jakt på den misstänkte personen och på lördagsmorgonen meddelar polisen att den misstänkta mopedföraren gripits. Personen misstänks nu för flera brott.

– I nuläget är rubriceringen brott mot knivlagen, drograttfylleri och någon form av sabotage, säger Mats Länn, RLC-befäl vid polisen, på lördagsmorgonen.

Åklagare beslutade efter förhör på lördagsmorgonen om att anhålla den misstänkte personen, som är i 35-årsåldern. Man hade då ändrat brottsrubriceringen till misstänkt sabotage och våld mot tjänsteman.

”Allvarligt med så lite respekt mot våra myndigheter”

Polisen ser attentatet som en enskild händelse och enligt Mats Länn finns det ingen specifik hotbild mot varken polisen i Gävle, eller de två inblandade polismännen. Däremot ser man det hela som bekymmersamt.

– Man blir lite förvånad att sådant här händer, det är ganska allvarligt om man ger sig på en myndighet på det här viset. Och framför allt är det allvarligt mot samhället när man har så lite respekt för våra myndigheter, säger Mats Länn.

Ingen person skadad av attacken

Polisstationen behövde inte utrymmas på något sätt i samband med händelsen, då tårgasen endast fyllde utrymmet i arrestintaget, men både räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

– Räddningstjänsten kom dit för att vädra ur utrymmet, och ambulansen kom dit ifall någon skulle få känningar av tårgasen. Men det ska ha gått bra med de inblandade, säger Mats Länn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer