Hör varför polisens skyddsombud kritisk till polishusplanerna i Gävle Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisens skyddsombud starkt kritisk till polishusplaner i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på nytt polishus i Kungsbäck skrotades när åklagarna sa nej. Men från polisleden pekar man på ”utmaningar” med en en placering inne i Gävle.

När planerna på ett nytt polishus i Kungsbäck utanför Gävle frös inne fastnade polisen för en tomt längre bort på Muréngatan. Men de planerna har stött på hinder i form av den egna skyddsorganisationen som varnar för riskerna.

– Det läget har stora utmaningar, säger Fredrik Hagelin, huvudskyddsombud i polisområde Gävle.

Attacker mot polishus, med sprängmedel eller motorfordon, har på senare tid ägt rum i bland annat Uppsala och Rinkeby i västa Stockholm.

– Optimalt vore att bygga i Kungsbäck, säger Fredrik Hagelin.

Åklagare avgjorde för polis

Det avgörande argumentet för regionpolisledningens nej till ett polishus i Kungsbäck var den vikt man fäste vid att fortsätta att sitta i samma hus som åklagarna.

När åklagarna inte ville sätta sig så långt från järnvägsstationen som Kungsbäck avgjorde det saken för polisen. Men hur viktigt är det egentligen att sitta ihop i dessa tider av möjligheter till elektronisk kommunikation.

– Det är jätteviktigt. Även om det finns möjlighet till Skype så fungerar inte alltid det utan vi måste träffas. Så för oss är det en självklarhet, säger Ulf Back, chefåklagare.

Polisen undersöker just nu flera andra platser där ett framtida polishus kan ligga.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer