Poppis att shoppa på loppis

Uppdaterad
Publicerad

Vintage, second hand eller gammalt skräp? Det finns många sätta att se sakerna som loppisarna erbjuder. Men trenden att handla där ökar.

– Det märks genom att det kryper neråt i åldrarna, säger Helena Andersson, loppisbutiksägare.

Allt fler väljer att vända sig till second handbutiker och loppisar när det är dags att förnya garderoben istället för att gå och köpa nya kläder eller saker till hemmet. Detta för att det finns dem som gillar att fynda och för att man väljer att tänka på miljön.

– Jag tror att folk tycker det är roligt att ta in gamla saker i sitt hem och få en personlig prägel på det, sen är det mycket med miljön, den har vi ju blivit mycket mer medveten om, säger Helena Andersson. 

Det som säljer bra på loppisarna beror på trenderna. Människor lockas av det som dyker upp i inredningstidningarna och vill gärna uppnå det.

 – Man försöker uppnå det som visas i katalogerna och det gör många genom att använda sig av second hand, säger hon.

Ett roligt semesteräventyr kan vara att åka iväg på loppisturne runt om där man bor eller ta sig ännu längre bort. Det kan bli roligt för hela familjen.

– Det är ju mysigt, nu finns det ju saker som passar folk i alla åldrar, allt från leksaker till barnen till porslin, säger hon.

Petra Edlander är en av dem som brukar hoppa in i bilen för att fynda på olika loppisar i landet. Hon kan åka många mil för att hitta de bästa fynden.

– Det kan bli rätt långa triper för att hitta de där guldkornen, jag skulle kunna åka 50 mil och lite till fram och tillbaka när jag gör mina riktiga turnéer, säger Petra Edlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.