Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är nog kört.” Regnen har förvandlat Arne Lindings potatisland till risfält. Foto: Lari Honkanen/SVT

Potatisen på väg att ruttna i Söderala

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Hans har genom sitt omfattande regn även gett sig på enskilda näringsidkare på landsbygden. En av de drabbade är Arne Linding i Söderala, vars potatisodling nu snarare ser ut som ett risfält.

– Vi skulle nog byta form av utsäde till ris möjligtvis, säger Arne Linding i ett försök att skämta, trots den besvärliga situationen som vattnet orsakat hans potatismarker.

I början på sommaren såg torkan ut att bli den största utmaningen för bönderna. Men nu med regn och översvämningar är plötsligt vätan det stora problemet. Vattnet har gett Arne Lindings potatis syrebrist, vilket gör att den ruttnar mycket fortare än vanligt.

Översvämningar i Gävleborg

Det är så mycket vatten i potatislandet att Arne kan skölja potatisen i fåran mellan potatisraderna.

– Det är faktiskt lite sorgligt att se det här, för vi har lagt ned mycket arbete på det här, säger Arne Linding.

Han beräknar att det är mellan fem och sju ton potatis som förstörts på åkern. Ändå är han bara hobbyodlare som har sitt företagande att falla tillbaka på.

Betesmark i Siggesta, Söderala, har svämmats över av vatten från Söderalaån. Foto: Lari Honkanen/SVT

Ett stenkast från Arne Lindings potatisland, ligger Staffan Sundgrens gård. Här har Söderalaån svämmat över betesmarkerna, så att hans närmare 50 kor och kalvar tvingats bort.

– Det här är andra katastrofen, säger Staffan Sundgren. Den första var torkan under våren.

Han berättar att den första skörden bara gav 30 procent av den väntade mängden hö. Och med översvämningen av betesmarken kommer korna kanske att redan nu behöva fodras ut med höet som skulle räcka hela vintern.

– Vi vet inte om vi kan göra en andra skörd, på grund av översvämningen, säger Staffan Sundgren, som befarar att skördemaskinerna inte kommer att fungera under vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg

Mer i ämnet