På Migrationsverkets övervakningskameror fångas prästen när hon går ut med resväskan. Polisens markering på bilden till höger är för att visa hur konturer av en person syns. Foto: Ur förundersökningen

Präst misstänks ha gömt man i resväska – försvann från förvaret i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor, varav den ena är präst, besökte en förvarstagen man på Migrationsverket i Gävle. Plötsligt var mannen försvunnen. Nu åtalas prästen och den andra kvinnan misstänkta för att ha fritagit den förvarstagne mannen.

Kvinnorna dök upp på Migrationsverkets förvar i Gävle i februari ifjol. Personalen kände igen dem, den ena är präst. Med sig hade de en större resväska som de påstod innehöll saker för att döpa ett barn med.

Kvinnorna blev insläppta för att besöka en man som förvarades i Gävle i väntan på utvisning till Afghanistan.

Plötsligt vill prästen gå och blir utsläppt av vakter, med sig har hon resväskan.

En stund senare påkallar den andra kvinnan, som är kvar i besöksrummet, vakterna och berättar att mannen är försvunnen.

– Det finns inget annat sätt för honom att ta sig ut än med de här kvinnorna, säger Arek Novak, åklagare.

Mannen fortfarande saknad

Dörrar och fönster till Migrationsverket är låsta och larmade och genom dem har ingen försvunnit, enligt åklagaren, som misstänker att prästen har smugglat ut mannen i resväskan.

De båda kvinnorna hemmahörande i Stockholmsområdet är åtalade för främjande av flykt men nekar till brott. De hävdar att mannen gick på toaletten och därefter var han försvunnen.

Mannen har fortfarande inte återfunnits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.