Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sekunderna innan de dramatiska skotten mot Gustav III i Verdis Maskeradbalen. Hör sången och musiken i videon. Foto: Mikael Johansson/ SVT

Premiär för Verdis Maskeradbalen i Gävle

Publicerad

På lördag har Gävlebaserade Opera Populare premiär på sin första hela operaföreställning. Guiseppi Verdis opera Maskeradbalen, som handlar om mordet på Gustav III, spelas för första gången i modern tid i Gävle.

– Jag har varit på teatern och försökt hitta om den har spelats där – men har inte hittat något, säger Stellan Alneberg, musikalisk ledare för ensemblen som består både av ”inlånade” och lokala proffs och amatörer.

Anknytning till Gävle

– Det kan till och med vara så att den aldrig spelats här, även om jag har svårt att tro det, säger Stellan Alneberg.

Mordet på Gustav III har en stark anknytning till Gävle. Det var vid riksdagen i Gävle 1792 som Ankarström och hans sammansvurna först hade tänkt mörda kungen.

– Maskeradbalen kräver väldigt mycket av sångarna och skådespelarna. Det händer väldigt mycket på scenen samtidigt som ska klaffa tillsammans, säger regissören Germán Valero-Parra.

SVT Gävleborg var med på en av repetitionerna – hör sången och musiken i videon.

Kort om Maskeradbalen

Operans handling bygger på en historisk händelse, mordet på den svenska kungen Gustav III 1792. Den hade premiär 1858, men ämnet var känsligt i mitten på 1800-talet, då Europa skakades av flera revolutioner och nationella frihetssträvanden i spåren av den franska revolutionen. På grund av censurens ingripande, ersattes därför kungamordet med ett attentat på en guvernör i Boston och dess närmaste omgivning i slutet av 1600-talet.

Den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan den 12 februari 1927.

Källa: Kungliga Teatern: repertoar 1773-1973 m.fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.