Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se badkarsdansen, videon Emma Portner slog igenom med och artisterna hon samarbetet med, däribland Justin Bieber. Foto: svt/Kungliga Operan

Badkarsbalett på Kungliga Operan av kanadensisk stjärnkoreograf

Uppdaterad
Publicerad

Mycket kan man göra i ett badkar – men dansa? Det tycker i alla fall kanadensiska koreografen Emma Portner, aktuell med föreställningen Bathtub Ballet – på Kungliga Operan i Stockholm.

– Det här är ett av mina mest fysiska verk hittills, med en scen som rör sig och tippar – oerhört krävande för dansarna, förklarar Emma Portner.

24 badkar och 7 dansare på en scen som tippar och rör sig, till skillnad från Corey Bakers Svansjön i badkar filmad på distans för BBC under Covid. Portners Bathtub ballet är skapad speciellt för Kungliga baletten av en av världens mest spännande koreografer. Emma Portner växte upp i ett litet isolerat samhälle i kanada. Via internet kom hon i kontakt med den internationella dansscenen.

– Jag kommer ihåg när Youtube kom och jag såg koreografer som Ohad Naharin och Mats EK och tänkte, wow! Detta är galet, berättar Emma Portner.

Känd mot sin vilja

16 år gammal laddade hon själv upp en dansvideo som hon hade gjort tillsammans med sin kompis Matt Luck. Två år senare stod hon på prestigefyllda West End i London och koreograferade musikalen Bat out of hell som bygger på brittiska rocksångaren Meat Loafs soloalbum från 1977. Portner har också koreograferat och dansat i flera musikvideos, bland annat med Elliot Page och Justin Bieber.

Föreställningen blev en stor kommersiell succé. Men själv vill Portner bara fly från rampljuset. Hon har kallats för instagrams favoritkoreograf. Ett epitet hon inte längre är bekväm med.

– Jag vill bara vara i min kreativa bubbla och är numera knappt på Instagram.

Andra ambitioner idag

Portner menar att hon har andra ambitioner idag.

– Nu är jag mer av en teaterkoreograf, regissör, cinograf än koreograf. Jag är iblandad i allt – scenografi, ljud, ljus och musik.

– Jag har klassisk skolning och dans var min första kärlek och kommer alltid att vara en del av mitt liv. Men jag trodde aldrig att jag skulle koreografera balett.

Vill modernisera balett

– Jag har en klassisk skolning, och tycker att balett kan vara vacker. Jag hoppas att jag kan bidra med nya idéer så att den kan hålla sig relevant för nya yngre generationer, säger Emma Portner.

– Visst är det absurt med balett och badkar, men jag tror att det kan funka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.