Foto: Elisabeth Ohlson Wallin | Tomas van der Kaaij

Dramaten möter Folkteatern – premiär för Den sårade divan

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har den ”Den sårade divan” premiär och uppsättningen är ett samarbete mellan Folkteatern och Dramaten. Pjäsen är en dramatisering av Karin Johannissons bok med samma namn.

Kvinnorna är klädda i sekelskiftetsklänningar som tar lång tid att få på sig. Kvinnorna liksom flyter runt på scen. Uppsättningen är en fri tolkning av Karin Johannissons bok och är en sorts musikteater med samtida musikaliska inslag.

Pjäsens regissör Kajsa Isakson såg direkt tre monologer växa fram ur boken.

– I vår dramatisering gör vid nedstamp i olika delar i Karin Johannissons bok, allt kunde inte rymmas i pjäsen, säger regissören Kajsa Isakson.

Konstnärer med psykisk ohälsa

I pjäsen får vi följa tre konstnärer Agnes von Krusenstjerna (som växte upp i Gävle) , Nelly Sachs och Sigrid Hjertén som alla tre led av psykisk ohälsa.

– För mig handlade mig att sätta mig i Sigrid Hjertén liv och vara så rättvis mot det som jag kan och har så mycket förståelse och empati , säger skådespelaren Gunnel Fred.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer