Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tjugo år har har Hälsinge låtverkstad utbildat ungdomar i folkmusik, men framtiden är osäker. Hör mer i klippet. Foto: SVT, Ulrika Vedholm/Studieförbundet Bilda Mitt

Pressat ekonomiskt läge hotar framtiden för Hälsinge låtverkstad

Publicerad

Efter pandemin har intresset varit större än någonsin för folkmusikutbildningen Hälsinge låtverkstad. Men en pressad ekonomisk situation gör att verksamhetens framtid är hotad.

– Vi behöver få till en modell som gör att vi inte får mindre och mindre pengar för varje år för att kunna jobba långsiktigt, säger Staffan Jonsson som är producent på Hälsinge låtverkstad.

Enligt Hälsinge låtverkstads producent från studieförbundet Bilda Mitt, Staffan Jonsson, beror det osäkra ekonomiska läget på en kombination av aspekter.

En anledning är att den finansieringsmodell som togs fram 2007 där Hälsinglands kulturskolor bidrar med ett årligt anslag baserat på kommunens storlek ligger på samma nivå som för 17 år sedan. Dessutom har Söderhamns kommun dragit sig ur samarbetet och regeringen har minskat anslagen till studieförbunden runt om i landet.

– Vi har under årens lopp hyvlat i verksamheten, så vi känner att vi är på minimum för vad vi kan spara in på. Vi är beroende av en ökad långsiktig finansieringslösning från kommunerna, säger Staffan Jonsson.

Knappa resurser för kulturskolorna

Det största skälet till att Söderhamns kulturskola dragit sig ur samarbetet är en ekonomisk situation med besparingar i kommunen. Istället prioriteras den allmänna kulturskolan.

– Vi har pratat om detta i flera år eftersom vi från Söderhamns kommun inte har haft med särskilt många elever i Hälsinge låtverkstad. Hur det blir framåt vet vi inte. Men det ser inte ut att ljusna närmsta tiden, säger Söderhamns kulturchef Anneli Dahlberg.

Bollnäs återinför sitt stöd

Det såg ett tag ut som att samarbetet med Bollnäs kommun också var hotat men där har man hittat en lösning – något som betyder mycket för Hälsinge låtverkstad.

– Kulturskolan har knappa resurser, så därifrån vill vi inte ta några medel längre. Istället har vi valt att finansiera grundpotten genom vår centrala kulturbudget. Det är också viktigt för oss att utbildningen görs tillgänglig för fler genom inspirationsworkshops, säger Bollnäs kulturchef Helén Berggren och fortsätter:

– Vi hoppas också kunna hitta ett sätt som gör att det inte blir så kostsamt för varje ungdom att vara med. Men där har vi ingen lösning ännu.

Det här är hälsinge låtverkstad

  • Folkmusikutbildning för ungdomar mellan 12 och 18 år i Hälsingland med tre inriktningar: Dans, spel eller sång.
  • Låtverkstaden startades som ett EU-projekt 2002 och drivs i studiecirkelform av studieförbundet Bilda Mitt i nära samarbete med Hälsinglands Musik- och Kulturskolor
  • Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där ungdomarna bor och musicerar tillsammans i Järvsö. Deltagaravgiften ligger på 2 500 kronor.

Källa: halsingelatverkstad.net

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.