Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butiksägarna i Alfta har tröttnat på ungdomarnas snatteri. De menar att antalet fortsätter öka, men polisen sen få anmälningar. Foto: Tor Jonsson/SVT, Arkivbild

Trots stora problem med snatteri i Alfta – Polisen ser få som anmäler

Uppdaterad
Publicerad

Fel i dagskassan och varor som saknas har blivit en dyster vardag för handlarna i Alfta. Butikspersonal beskriver hur ungdomar bidrar till ett stort problem med snatteri – en bild som är svår för polisen att få grepp om.

– Vi tar fler snattare, vi har en större mängd felsaldon i butiken och vi gör fler polisanmälningar än tidigare, säger Emilia Forsmark som är butikschef på en livsmedelsbutik i Alfta. 

Grundskoleelever inte välkomna

För att komma åt problemet har butiken som ligger mitt emot ortens skola mer personal ute på golvet i butikerna och ett samarbete med skolan. Ett projekt under hösten 2021 innebar att alla elever från grundskolan portades från butiken, eller var tvungna att handla i vuxet sällskap.

– Vi har fått sluta sälja vissa leksaker för det förvinner för många, säger Marita Östberg som driver en butik i Alfta.

Polisens uppmaning: Anmäl allt

Helena Sundberg, kommunpolis i Bollnäs och Ovanåker, säger att polisen känner till att det finns problem med snatteri i kommunerna, men att Alfta inte verkar sticka ut.

– Det är bara två anmälningar sedan första januari. Jag kan inte uttala mig mer om omfattningen, så det är synd om det varit mer utan att vi känt till det, säger hon.

Kommunpolis Helena Sundberg berömmer butikernas agerande i och med att de själva tagit kontakt med skolan. Hon menar att det många gånger är helt upp till butiksägare att agera mot snatteriet. Exempelvis genom att sätta upp kameror, se över var i butiken stöldbegärliga varor är placerade eller i värsta fall bygga om för att få bättre koll på kunderna i butiken.

– Det här är ett jätteproblem. Det skapar otrygghet både för butiksägare och personal. Vi uppmanar butiksägare att anmäla allt. Problemet måste uppmärksammas för att vi ska kunna sätta in resurser och agera, säger hon.

Hör flera lokala handlare i Aflta berätta om snatteriet i orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.