Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det elnätet som inte räcker till? Hör Sandviken energi och Transdev om tillfälliga lösningen på bussproblemen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Problemen med elbussarna i Sandviken närmare lösning – nu kopplas mer ström in

Uppdaterad
Publicerad

Laddproblemen med de nya elbussarna i Gästrikland kan lösas under onsdagen. Då kopplar energibolaget in mer effekt till depån i Sandviken.

– Det ska ta mindre tid att ladda upp fordonen, säger Fredrik Beckius, affärschef på Transdev som kör bussarna på uppdrag av X-trafik.

I snart två månader har de 52 nya elbussarna i Sandvikens stadstrafik och Gästriklands regionaltrafik inneburit ett flertal inställda turer dagligen på grund av problem med laddningen.

Elnätet räcker

I teorin skulle effekten till laddstolparna räcka, men i verkligheten har bland annat vinterkylan påverkat batteriernas möjlighet att ta emot ström.

Elbusskaoset i Sandviken

Att elnätet skulle vara underdimensionerat stämmer inte, enligt Sandviken energi, som nu drar fram en extra, tillfällig anslutning för att öka effekten till laddarna.

Bekymmer kvarstår

Vad är den långsiktiga lösningen?

– Det är att fortsätta jobba med fordonsleverantören men också samarbetet med energibolagen om lösningar på mer energi, säger Fredrik Beckius.

Bussarna laddas även i Gävle och där är också en tillfällig lösning med mer effekt på gång, enligt Transdev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbusskaoset i Sandviken

Mer i ämnet