Rälsbuss blev skådeplats för rån

Publicerad

I sommar har Dellenbanan, den nedlagda tågsträckan mellan Ljusdal och Hudiksvall fått nytt liv igen. Det har blivit en rullande skådeplats för en familjeföreställningen ”Spänning på spåret”.

Just den här kvällen får man som passagerare vara med om ett rån när man åker på den gamla rälsbussen på Dellenbanan. Det är en teaterföreställning där publiken blir indragen och engagerad i handlingen, berättar regissören Lisette Boman.

– Dels får de vara med om hemskheter och de får vara med på spåret och ta bort grejer. De blir också förhörda av polis och får rita porträtt på skurkarna. De är med och löser brottet helt enkelt.

Improvisationsteatern som har tydliga ramar och karaktärer spelas hela sommaren, men där den ena föreställningen aldrig blir den andre lik och det blir fort fullsatt när det bara finns 35 platser.

– Vi tycker om att vara nära publiken. Det är kanske något som är signifikativt för vår teater, vi behöver inte ha så mycket folk i publiken. Hellre nära till publiken och här är man verkligen nära det som händer och då blir det en helt annan upplevelse av spänning och dramatik, säger Lisette Boman.

– Det är så roligt. Det här är en annan typ av teater där scenen helt plötsligt kommer åkande på spåret. Där man spelar på ett tåg där passagerarna är med i handlingen är helt nytt och jättekul, säger skådespelaren Åke Röstlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer