Tingsrätten gör syn på brottsplatsen med den misstänkte. Foto: SVT

Rättegång om anlagda bränder

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleddes rättegången mot den 38-årige Timråbo som är misstänkt för flera fall av mordbrand, bland annat mot kommunhuset i Ljusdal. Han säger att han inte minns händelsen i Ljusdal.

Den 30 september i år brann det kraftigt i receptionen på kommunhuset i Ljusdal. 38-åringen, som har rötter i Hälsingland, men som nu bor i Timrå, misstänks ha kastat brinnande bensin mot receptionsdisken där två anställda arbetade.

Omfattande skador uppstod av branden, grovt räknat kan återställande och sanering kosta 25 miljoner kronor.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Under första rättegångsdagen la åklagren fram ett digert bevismaterial mot mannen. Bland annat visades övervakningsfilmer där en man går med en röd hink med vitt lock. Mannen är enligt åklagaren den misstänkte 38-åringen.

– Polisen har gjort ett fantastiskt jobb så vi har ett gott bevisläge, säger Kjell Lindqvist, åklagare.

Kontoutdrag visar också att mannen köpt en röd hink med lock, fyra liter bensin och ett paket socker.

Ljusdals gamla tingsrätt ha varit ursprungsmålet, för mannen har setts gå in med en röd hink, när mannen mötte en kvinna vände han tvärt om och gick ut och gick istället till Ljusdals kommunhus.

– Han har mött en kvinna och sedan vänt, vad han gjorde där får man fundera på själv, säger Kjell Lindqvist.

Inne på kommunhuset ska mannen enligt vittnen ha satt sig och väntat på en stol med sin hink på golvet, plötsligt ska han ha kastat något mot receptionsdisken och det började brinna. Därefter ska mannen ha satt sig på stolen igen och tittat på branden. När det blev för varmt ska han ha gått ut tillsammans med de andra.

Mannen greps senare när han pekades ut av vittnen, men själv säger han att han inte minns något av händelsen.

– Min klient kan varken förneka eller erkänna, hans har mått psykiskt dåligt och det kan också ha påverkats av att han intagit alkohol och kanske något annat. Det verkar som om det är tämligen spontant det hela, säger 38-åringens advokat, Lars Lundqvist.

Men åklagaren anser inte att det hela var ett impulsdåd. Mannen ska enligt It forensikerna ha tittat på flera instruktionsfilmer om hur man gör brandbomber och molotovcocktails, redan en månad innan branden.

Han ska också ha sökt på internet på ord som mordbrandsrök, brandbomb och napalm.

De som jobbade vid receptionsdisken och var närmast branden har nu begärt tio tusen kronor vardera i ersättning för kränkning.

– De har upplevt ångest och rädsla, det har varit höga lågor och det har så klart varit en traumatisk upplevelse, säger Hans Myhrberg, målsägandebiträde.

Mannen har även åtalats för en anlagd brand på en bensinmack i Järvsö några månader tidigare och för två fall av olaga hot och för försök till utpressning.

Torsdagen inleddes med åtalspunkten grov mordbrand. På eftermiddagen gjorde tingsrätten syn på plats i kommunhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet